Studier utomlands
Vill du resa i väg en termin, ett år eller studera en hel utbildning? Vill du fördjupa dina kunskaper och åka på språkstudier?
Studera utomlands via högskola/universitet
Du kan, som en del av din svenska utbildning vid ett svenskt universitet eller högskola, välja att studera utomlands en termin eller två. De flesta universitet och högskolor samarbetar med utländska universitet genom olika utbytesprogram och du betalar inte någon terminsavgift till det utländska universitetet.
Du måste först vara antagen vid ett svenskt universitet eller högskola för att få vara med i ett utbytesprogram. Detta är en stor chans att få studera på ett utländskt riktigt toppuniversitet! Varje skola har ett bestämt antal platser till sina olika samarbetsuniversitet och urval baseras oftast på studieresultat, CV och personligt brev. Det kan finnas aktiviteter, som exempelvis om du har varit fadder för inkommande utbytesstudenter och har relevanta språkkunskaper, som kan ge dig ytterligare fördelar i urvalsprocessen.
Utbytesstudier räknas som en del av din svenska utbildning och ger dig svenska högskolepoäng. Däremot översätts inte de utländska betygen till svenska betyg utan du får sedan antingen betyget godkänt eller underkänt i ditt svenska slutbetyg.
Studera utomlands på egen hand
Att åka på utlandsstudier på egen hand kräver lite mer jobb från din sida. Du måste själv kontakta den skola du vill studera på och själv ta reda på när studierna startar, vad de kostar, vad det finns för boendemöjligheter och vilka antagningskrav som gäller.
Du söker inte alltid till utbildningen på samma villkor som de inhemska studenterna utan placeras i många fall i en urvalsgrupp för internationella studenter. Grundkravet brukar vara att du ska vara behörig att studera på högskolenivå i Sverige, sedan tillkommer olika krav för olika utbildningar och skolor. Det kan röra sig om inträdesprov, kunskapstester och språktester samt rekommendationer, arbetslivserfarenhet och andra meriter.
Många utländska universitet har bara ett ansökningstillfälle per år som dessutom är förlagt långt före studiestart – ibland nästan ett helt år i förväg. Se därför till att vara ute i god tid med allt som behöver ordnas!
Studera utomlands via förmedlare
Svenska utlandsstudieförmedlare eller organisationer har ofta lång erfarenhet av att hjälpa till med att hitta utbildningar utomlands. Dessa kan du ta hjälp av för studievägledning, har ofta samarbeten med ett antal skolor och kan finnas tillhands om något skulle gå snett när du är i väg. Ofta kan förmedlaren även hjälpa dig med tips om boende samt om du behöver visum och annat. Kostnaden varierar mellan förmedlare och typ av utbildning.
CSN
Studier utomlands berättigar studiemedel från CSN om motsvarande utbildning i Sverige ger rätt till studiemedel. Oavsett vilket land du åker till har du rätt till minst lika mycket pengar som om du studerade i Sverige, men oftast kan man ansöka om förhöjt studiestöd, i form av merkostnadslån, för att täcka merkostnader för exempelvis inskrivning, kurser, tentamen, försäkring och resor – som du annars inte skulle ha i Sverige. Ibland finns även bidrag eller stipendium att söka.