Privatekonomi
Maximera intäkter och minimera kostnader, det är vad fram¬gångsrik privatekonomi i stora drag handlar om. Men hur gör man? Så här strukturerar du din privatekonomi som ett proffs.
Ekonomi är läran om hushållande med tillgängliga resurser. Om man lyckas med att betala alla sina kostnader medan man unnar sig det man vill och samtidigt sparar både långsiktigt och kortsiktigt så har man bra grunder för en trygg privatekonomi.
Inkomst
De vanligaste typerna av inkomst är lön, studiebidrag och andra bidrag.
Spara
Det är viktigt att inte bara leva för dagen utan även att planera för framtiden. Som nybliven artonåring har du en enorm fördel – du har tiden framför dig och oftast ännu inte dragit på dig kostnader som bil, barn och bostad innebär.
Kostnader
Kostnader delas upp i fasta och rörliga kostnader. De fasta kostnaderna uppstår med ungefär samma belopp varje månad och kan inte med enkelhet påverkas. Dit hör exempelvis hyra och försäkringar. De rörliga kostnaderna är däremot enklare att påverka; exempelvis mat, kläder, nöjen, taxiresor och diverse abonnemang.
Skulder
Skulder är lån som behöver återbetalas. Det är av största vikt att sköta sina åtaganden på ett ansvarsfullt sätt. En försenad betalning resulterar i onödiga påminnelseavgifter och vid en utebliven betalning kan ärendet gå vidare till Kronofogden. Detta kan leda till en betalningsanmärkning, vilket påverkar dina möjligheter att exempelvis teckna mobilabonnemang, hyra lägenhet eller få bolån i framtiden.
Om pengarna inte räcker till
Har du återkommande problem med att betala räkningar måste du förändra din situation. Se över din budget, kapa onödiga kostnader och öka dina intäkter.
Så här bygger du en pengamaskin
Börja med att dela upp din inkomst i två delar, exempelvis 85 % till levnadskostnader och 15 % till sparande (exempelvis aktier och fonder). Gör detta oavsett om du får studiebidrag eller har lön. Med tiden som din inkomst ökar har du skapat en rutin som du kan bära med dig hela livet – och som sannolikt kommer att ge dig ekonomisk frihet framåt i livet.
Se till att dina levnadskostnader täcks av 85 % av din inkomst och om det inte gör – så behöver du antingen öka dina inkomster eller minska dina kostnader. Ett smart sätt är att sätta upp en automatiskt överföring den 25:e varje månad så att sparandet till dig blir det första “du betalar“.
Kan du lägga undan mer än 15 % kommer det att gå ännu fortare.
Vad är ränta-på-ränta effekten?
Ränta-på-ränta-effekten är den finansiella marknadens kändaste hemlighet. Det innebär att du får avkastning på din avkastning – och ju längre tid du sparar desto mer hävstång får du på dina insättningar.
Räkna själv hur olika belopp påverkar din potentiella avkastning på vår hemsida!