Sex & samlevnad
Att bli vuxen innebär för många att man skapar relationer man aldrig haft innan. Det kan exempelvis vara en partner eller en sambo. Vi går igenom några viktiga ämnen inom sex och samlevnad.
Samtycke
Det är alltid du som själv bestämmer över din kropp och din sexualitet. Det spelar ingen roll om du lever i ett stadigt förhållande eller om du är singel och träffar olika personer. När man ska ha sex eller vara fysisk på annat sätt krävs samtycke från alla involverade. Det innebär att alla är med på vad som händer eller ska hända och att de godkänner det. Viktigt att notera är att frånvaron av ett nej inte är detsamma som att någon samtycker. Ett ja efter tjatande innebär inte heller samtycke. Sex som inte är frivilligt är olagligt enligt Samtyckeslagen.
Könssjukdomar och graviditet
Könssjukdomar är infektioner som överförs vid sexuell kontakt mellan två eller flera personer. Det behöver alltså inte endast finnas en risk för könssjukdomar vid samlag, utan även vid oralsex. Det finns flera olika könssjukdomar, bland annat herpes, klamydia och gonorré. De ger alla olika symptom, och ibland kan det vara svårt att upptäcka om man har en könssjukdom. Därför är det viktigt att du testar dig ifall du haft oskyddat sex, även om du inte upplever symptom.
För att minska risken att få en könssjukdom eller sprida vidare en könssjukdom ska man skydda sig vid sexuellt umgänge med andra personer. En kondom skyddar mot könssjukdomar samt mot graviditet. Preventivmedel såsom p-piller, p-stav, hormonspiral och minipiller skyddar endast mot graviditet.
Har du frågor kring skydd kan du kontakta ungdomsmottagningen eller annan vårdenhet.
Sexuell läggning
I Sverige får du enligt lag älska och vara tillsammans med vem du vill, och det är olagligt att diskriminera någon på grund av dess sexuella läggning.
Du bestämmer själv vad du vill kalla dig för, exempelvis bisexuell eller heterosexuell, eller om du inte vill identifiera med någon sexuell läggning alls. Du behöver inte heller berätta för människor om din sexuella läggning om du inte vill.
Svartsjuka
Svartsjuka är vanligt och något som de flesta någon gång under livet upplever. Ibland kan man dela upp svartsjuka i befogad och obefogad. Befogad svartsjuka är om du exempelvis blivit bedragen av din partner. Är du i stället svartsjuk ofta och är rädd för att bli lurad eller bedragen av din parter, även fast det kanske inte finns någon uppenbar anledning till det, finns det hjälp att få. Den typen av osäkerhet är ofta inte bra för dig eller en relation. För dig med en partner som ofta är obefogat svartsjuk finns också hjälp att få.
Otrohet
Hur man ska göra efter man själv varit otrogen eller ens partner varit otrogen är helt upp till personerna i förhållandet. För vissa är det superviktigt att berätta vad man gjort och för andra inte. För vissa är det helt otänkbart att fortsätta förhållandet om ens partner varit otrogen, medan andra kan tänka sig att stanna. Det viktiga är att man gör det som känns bra för båda två.
Göra slut
Varför man gör slut kan bero på en massa olika saker. För vissa kan det helt enkelt handla om att man inte längre har känslor för sin partner, för andra är det på grund av ett svek eller återkommande bråk. Vad det än är så kan det kännas jobbigt att göra slut. Ibland är det inte heller lätt att veta om man vill göra slut eller inte.
Sambolagen
Sambolagen gäller för alla ogifta personer som bor tillsammans med sin partner. Lagen stiftades för att skydda den ekonomiskt svagare parten. Sambolagen innebär i grund och botten att en bodelning måste ske ifall en av parterna vill det vid en separation. I praktiken betyder det att allt som inköptes för gemensamt bruk delas på hälften, inklusive bostaden i sig. Det spelar alltså ingen roll vem av parterna som betalat för exempelvis möblerna eller hela lägenheten, så länge det köptes avsett att användas av båda två. Sambolagen gäller däremot inte bostaden om en av parterna ägde den innan samboskapet.
Vill man inte följa sambolagen kan man skriva ett eget samboavtal tillsammans. Där skriver du och din partner ner hur er gemensamma egendom, alltså bostad samt allt i bostaden, ska fördelas ifall ni skulle göra slut.