Körkort
Vill du ta körkort? Vi går igenom utbildningsprocessen samt hur mycket det brukar kosta att ta körkort.
Från 16 års ålder får man börja övningsköra och många ser fram emot att ta sitt körkort när man fyllt 18 år. Att ha körkort är en stor frihet, men innebär också ett stort ansvarstagande. Att köra ett fordon kräver både kunskap, färdighet och respekt.
Det allra vanligaste är B-körkort. Det ger dig behörighet att köra en personbil och personbil tillsammans med lätt släp. Det är för denna behörighet vi kommer gå igenom processen för, och för enkelhetens skull kommer vi endast kalla det för körkort.
Innan du börjar övningsköra
Till att börja med behöver du ett giltigt körkortstillstånd. Utan detta får du inte övningsköra eller göra körkortsprovet när du övat klart. Tillståndet utfärdas av Transportstyrelsen. De tar hänsyn till både medicinska och personliga krav när de bedömer ansökningar. Dessa innefattar bland annat om man gjort sig skyldig till narkotikabrott eller misshandel samt att man gjort det obligatoriska syntestet. Den fullständiga listan på krav finner du på Transportstyrelsens hemsida. Handläggningstiden för körkortstillstånd kan variera, men vanligtvis tar det inte mer än några veckor.
Ska du övningsköra privat, alltså med en familjemedlem, vän eller dylikt, måste både du och den personen du ska övningsköra med ha gått en handledarkurs. Dessa tillhandahålls av trafikskolor. Efter handledarkursen kan personen du ska övningsköra med ansöka om ett handledartillstånd. För att ansökan ska bli godkänd måste personen fyllt 24 år samt haft körkort i sammanlagt 5 av de senaste 10 åren. Grövre brott, som exempelvis rattfylla, kan ge avslag på ansökan.
Ska du endast övningsköra på en trafikskola med en trafiklärare behöver du inte gå en handledarkurs.
Dags att övningsköra
Övningskörningen är till för att du ska få praktisk övning i bilkörning. Du lär dig allt från att växla (om du kör manuell bil) till hur du hanterar olika trafiksituationer. Ju mer du övar på de olika momenten desto bättre kommer du bli – och ju större chans är det att du sedan klarar körprovet.
Teori
Samtidigt som du övar praktiskt behöver du även plugga teori. Här lär du dig bland annat om trafikregler, skyltar och fordonsregler.
Riskettan och risktvåan
Det finns även två obligatoriska delar i körutbildning:
- Riskettan behandlar riskfyllda beteenden i trafiken. Exempelvis alkohol- och drogpåverkan samt trötthet. Ubildningen genomförs på en trafikskola.
- Risktvåan, även kallad halkbanan, fokuserar på säkerhet, hastighet samt körning under olika väg-och väderförhållanden. Utbildningen genomförs på särskilda trafikövningsplatser.
Intensivkurs
På ett flertal orter erbjuds intensivkurser. Dessa är oftast ett antal veckor långa, där du övningskör och studerar teori varje dag. I priset ingår oftast alla obligatoriska delar av en körutbildning och förhoppningen är att du vid kursens slut ska ha körkort.
Kunskapsprov och körprov
När du och din trafiklärare eller handledare tycker att du är redo att köra upp är det dags att boka tid för kunskapsprovet och körprovet.
Kunskapsprovet testar dina teoretiska kunskaper inom bilkörning, exempelvis trafiksäkerhet och trafikregler. Provtiden är 50 minuter och består av 70 frågor, varav minst 52 rätt ger ett godkänt resultat. Du måste bli godkänd för att få göra körprovet.
Körprovet pågår i minst 25 minuter och är till för att du ska visa att du kan tillämpa dina teoretiska kunskaper. Klarar du av ditt körprov har du tagit körkort.
Prisexempel
Körprov: 800 kronor
Kunskapsprov: 325-400 kr
Synundersökning: ca 200 kr
Introduktionsutbildning: ca 600 kr per person
Riskettan: ca 700 kr
Risktvåan: ca 2 000 kr