Hållbarhet
Det finns flera, ofta väldigt enkla, sätt som du kan göra ditt levande mer hållbart och klimatsmart. Vi listar några av dem.
Konsumtion
En av de största miljöbovarna är överkonsumtionen. Produktionen och transporten av bland annat kläder och teknik står för en stor del av de globala koldioxidutsläppen. Dessutom hamnar flera ton prylar varje år på soptippar som skräpar ner vår planet. Därmed kan det vara bra att se över sin konsumtion. Hur mycket handlar du som du egentligen inte behöver? För många är nog svaret: väldigt mycket.
En princip att följa är att allt som är trasigt inte behöver bytas ut till något nytt. I många fall kan man laga det som är trasigt. Exempelvis behöver man inte slänga en jacka för att en knapp gått av. Sy i stället fast den igen! Är något så pass trasigt att det inte kan lagas är det ett bra tillfälle att titta efter ett mer hållbart alternativ. Exempelvis en motsvarighet gjord av trä eller rostfritt stål i stället för plast, eller något begagnat.
Elförbrukning och vattenanvändning
Det finns några enkla saker du kan göra för att minska din el-och vattenförbrukning. Exempelvis endast köra en tvätt eller disk när maskinerna är helt fyllda. Diskar du för hand, låt inte vattnet stå rinnande. Sätt endast på vattnet när du behöver det. Detsamma gäller när du borstar tänderna eller gör din hudvårdsrutin.
Långa, varma duschar är inte heller speciellt klimatsmarta. Försök hålla dessa så få som möjligt.
Gamla vitvaror är inte alls lika energieffektiva som nyare. Om du har väldigt gamla vitvaror hemma kan inköp av nya vara mer hållbart i längden.
Återvinning
Genom att återvinna ditt skräp kan det återanvändas. Sortera skräpet i rätt container hos återvinningscentralen och lämna miljöfarligt avfall, exempelvis elektronik och läkemedel, där miljöfarligt avfall tas emot.
Många hyres- och bostadsrättföreningar erbjuder matpåsar som du kan slänga din mat i. Maten används sedan för att bland annat skapa biogas som fordon kan använda som drivmedel.
Mat
Vad du väljer att plocka med dig hem från matbutiken kan ha ganska stor påverkan på klimatet. När man pratar om val av livsmedel och hur det påverkar klimatet nämns ofta transportsträckor, vattenanvändning och markanvändning. Dessa är inte helt okomplicerade ämnen och ibland kan man som konsument bli förvirrad över vad för livsmedel som faktiskt är bra för klimatet och vad som inte är det. Tyvärr finns det inte någon exakt mall för hur man ska äta klimatsmart. Det finns dock några aspekter man kan ha i åtanke när man står där i matbutiken. Vi går igenom dessa.
Det första är att köpa ekologisk mat och ekologiska råvaror. På så sätt stöttar man ekologisk odling och ekologisk boskapshållning. För att ett livsmedel ska klassas som ekologisk får inte konstgödsel eller syntetiskt framställda bekämpningsmedel ha använts vid odlingen. Konstgödsel orsakar inte sällan övergödning (som har en negativ påverkan på våra vatten) och syntetiska bekämpningsmedel kan skada andra organismer än de som man försöker bekämpa. Ekologiskt kött kommer från djur som i mycket mindre utsträckning får antibiotika och som äter ekologiskt odlat foder. Ekologiska livsmedel är märkta med en grön symbol med ett vitt löv, och är ofta dyrare än ”vanlig” mat. Välj därför ekologisk mat i den utsträckning som din plånbok tillåter.
Ett annat sätt för att minska sin klimatpåverkan är att välja bort kött, främst nötkött. Köttindustrin står nämligen får en stor del av koldioxidutsläppen. En helt vegansk kost är det allra bästa för klimatet. Vill du inte välja bort kött och mejeriprodukter helt och hållet kan du exempelvis äta vegetarisk kost (där man äter mejeriprodukter men inte kött) eller byta ut några rätter i veckan till rätter utan kött.
Till sist är det bra att välja mat som är närproducerat. Ju kortare transportsträcka desto lägre mängder koldioxid släpps ut. Kika efter grönsaker, frukter och kött som kommer från Sverige.