Högskoleprovet
Högskoleprovet är ett prov som ger dig ytterligare en chans att komma in på din drömutbildning! Vi förklarar vad det är, hur det fungerar och hur man pluggar till det på bästa sätt.
Vad är högskoleprovet?
Högskoleprovet är ett prov för att mäta förmågan att klara högskole- och universitetsstudier och är därmed ett studiefärdighetsprov.
Högskoleprovsresultat kan variera mellan 0.00-2.00, där 2.00 är högsta möjliga och omkring 0.85 brukar vara medel. De allra flesta förbättrar sitt resultat andra gången de skriver provet. Skriver du provet flera gånger är det alltid ditt bästa resultat som räknas. Högskoleprovsresultat är giltiga i åtta år.
Varför skriva högskoleprovet?
I princip alla eftergymnasiala studier på högskola och universitet antar studenter på högskoleprovsresultat. Där tillsätts minst en tredjedel av alla platser med högskoleprovet.
För många är högskoleprovet en andra eller extra chans att komma in på drömutbildningen. Med ett högt resultat på högskoleprovet har du friheten att välja och vraka bland de populära utbildningarna som du har behörighet till och kan med säkerhet veta att du blir antagen.
Plugga inför högskoleprovet
Det är ett vanligt misstag att skriva högskoleprovet utan att förbereda sig på ordentligt. Det går bara att skriva provet två gånger per år och varje provtillfälle blir således viktigt.
Att studera med gamla högskoleprov är en väldigt bra början, men räcker sällan för att kunna nå ens potentiella toppresultat. Vill man skriva ett så bra provresultat som möjligt behöver man djupdyka ner i högskoleprovets olika delar. Tidspressen och de specifika kunskaperna som testas är några av anledningarna till att det krävs goda förberedelser.
Anmälan till högskoleprovet
Anmälan görs på www.hogskoleprov.nu och kostar 450 kronor. Provet anordnas två gånger om året, en gång på hösten och en gång på våren. Provet genomförs på cirka 120 orter.
Provdagen är ca 8 timmar och 30 minuter, varav effektiv provtid är 4 timmar och 35 minuter uppdelat på 5 provpass om 55 minuter. Det totala antalet uppgifter är 160. 80 är kvantitativa och innehåller matematiska uppgifter och uppgifter som kräver logiskt och analytiskt tänkande och 80 är verbala frågor som bland annat innehåller texter, ord och läsförståelse.
Högskoleprovets olika delar
Provpassen är fördelade på två verbala provpass, två kvantitativa provpass samt ett utprövningspass. Utprövningspasset räknas inte med i ditt slutgiltiga högskoleprovsresultat, men du vet inte heller vilket av provpassen som är utprövninspasset förrän till efter provet.
Kvantitativt provpass
XYZ – matematisk problemlösning
KVA – kvantitativa jämförelser
NOG – kvantitativa resonemang
DTK – diagram, tabeller och kartor
Verbalt provpass
ORD – ordförståelse
LÄS – svensk läsförståelse
MEK – meningskomplettering
ELF – engelsk läsförståelse