Flytta hemifrån
När det är dags att lämna tryggheten och prova dina vingar finns det några saker som kan vara bra att tänka på.
Bostadsrätt
Om man köper en lägenhet, så kallad bostadsrätt, behöver man vanligen lägga minst 15 % i kontantinsats och lånar resten av köpesumman, ett så kallat bolån, från banken. Utöver kostnaden för bolånet (amortering och ränta) betalar man varje månad en avgift till bostadsrättsföreningen. För att få ett bolån från banken behöver man ha en fast anställning.
Hyresrätt
Man kan även hyra en bostad, en så kallad hyreslägenhet. Ett förstahandskontrakt får man oftast efter att ha stått i bostadskö en längre period. Det är därför väldigt klokt att ställa sig i kö redan från 18 års ålder.
Det finns över hundra bostadsköer i Sverige, inklusive specifika ungdoms- och studentbostadsköer där kötiderna kan vara kortare. Har du tänkt studera efter gymnasiet är det en god idé att ställa sig i kö i varje stad som du är intresserad av att studera i. Den dag du blir antagen på en skola har du ködagar sedan tidigare och kan snabbare få en bostad. Det kan vara svåra att hålla koll på alla bostadsköer och många ställer krav på att man loggar in regelbundet för att behålla sin köplats.
För en bostad finns oftast ett antal villkor som du som bostadssökande behöver uppfylla för att bli godkänd som hyresgäst, exempelvis att du ska ha en inkomst som står i proportion till hyran. Nyproducerade bostäder brukar generellt ha kortare kötider, men däremot högre hyra och kräver därför en högre inkomst.
Hyra i andra hand
Att hyra i andra hand innebär att du hyr av någon som har en bostadsrätt eller hyreslägenhet. Här gäller det att se upp så att du inte blir lurad! Gå noga igenom vad som ingår i avtalet, se till att få ett kontrakt och lämna inte handpenning i förskott. Den som hyr ut sin hyreslägenhet i andra hand har rätt att ta ut samma hyra den själv betalar. Hyrs lägenheten ut möblerad har man rätt att göra ett påslag på hyran motsvarande 5-15 %. För bostadsrätter gäller andra regler, men hänsyn till vad som är en skälig hyra måste tas i beaktning.
Gör en budget
Genom att skaffa sig koll och ha en plan blir det både roligare och tryggare att flytta till sitt första egna hem.
Se över dina generella levnadskostnader och vilka kostnader du har i ditt nya boende, samt vilka intäkter du har som täcker dessa. Det är inte roligt när man i efterhand upptäcker att pengarna inte räcker till.
Flyttanmälan, teckna försäkringar, internet, tv, el
När du vet vilket datum du ska flytta behöver du göra en flyttanmälan så att du får din post och blir skriven rätt i folkbokföringen. Detta görs enkelt på Skatteverket.se.
Du behöver även ta kontakt med ett försäkringsbolag. Nu är du själv ansvarig för att du och ditt hem är försäkrade mot tråkigheter som kan inträffa. Internet och tv är också något som du normalt behöver ordna.
För att kunna få el behöver du teckna avtal med ditt elnätsbolag och ett elhandelsbolag. Det finns alltid bara ett elnätsbolag per område och de har till uppgift att underhålla elnätet. Det går inte att påverka priset för att vara ansluten till elnätet. Till detta behöver du också teckna ett elhandelsavtal, som du köper elen du använder av. Det finns många elhandelsbolag att välja bland och man kan välja att ha fast eller rörligt pris per kilowattimme (kWh) du använder.
Det är smart att sätta upp autogiro för att betala återkommande räkningar som hyra, försäkring, internet, telefoni och el. Då dras pengarna automatiskt.
Många känner sig ensamma i början
Till slut är allt på plats och du är plötsligt helt ensam. Du kan göra precis vad du vill, och upplever kanske att det känns skönt och härligt. Det kan dock komma dagar då du känner dig mest ensam i hela världen. Det är bra att vara förberedd på att denna känsla, speciellt om du är nyinflyttad till en ny stad. Se då till ett bjuda över en ny bekantskap eller ringa någon att prata med!