Omvårdnad
Många nya kattägare ställer sig frågan – hur ska jag ta hand om min katt? Kelstunder, pälsvård och vaccinering är några av de saker som din katt behöver för att säkerställa dess välmående. Läs vidare för mer information!
Kel
Att kela med sin katt är inte bara en av de mysigaste upplevelserna som finns, det stärker även relationen mellan dig som kattägare och din katt, och är ofta en indikation från katten – om den uppsöker dig för en kelstund – att den känner sig trygg och säker hos dig. Dock är det viktigt att ta hänsyn till kattens egen vilja då det ibland kan bli för mycket för dem att bli klappad för ofta.
En katts kroppsspråk visar ofta tydligt vad den vill. Lär dig således att läsa av just din katts kroppsspråk. Som regel brukar en upprätt svans, spinnande och avslappnad hållning betyda att din katt uppskattar kelstunden. Om din katt i stället vänder huvudet från dig, slutar spinna och slår bort din hand är det dags att sluta klappa. Annars riskerar du att katten blir rädd och inte vill komma nära igen.
Vilken del av kroppen en katt gillar att bli klappad på är individuellt. Inte sällan är det längs ryggen och nacken, men det kan som sagt variera. Ta dig därför tiden att lära känna din katt och var den vill bli klappad.
Päls, tänder och klor
Katter drabbas lätt av tandproblem. Oftast är det olika typer av inflammationer som kan leda till kraftig smärta för katten. Borstar du din katts tänder dagligen minskar du risken för ett flertal munsjukdomar. Vänj katten tidigt vid tandborstning och använd en mjuk tandborste.
Om du har en innekatt behöver du vid behov klippa kattens klor. Hur ofta du behöver göra det beror bland annat på hur aktiv den är. Skapa en trevlig upplevelse för både dig och din katt genom att välja ett tillfälle där din katt är lugn, endast klippa av den yttersta spetsen på klon samt avbryta om din katt blir stressad och otålig. Försök då senare.
Genom att regelbundet borsta din katts päls kan du minska mängden fällning och risken för tovor. Det är även ett ypperligt tillfälle att kolla efter mjäll, fästingar och andra hudåkommor. Har du en långhårig katt behöver du med största sannolikhet vårda pälsen oftare än om du har en korthårig.
För tips på vilken utrustning du ska ha hemma – läs Tillbehör.
Vaccinering
Precis som människor behöver även katter vaccineras mot vissa sjukdomar för att inte bli sjuka. Det är främst två vacciner som din katt bör ta, medan andra kan ses som ett tillägg. Vi reder ut de två viktigaste först.
Katter kan drabbas av kattpest och kattsnuva/kattinfluensa. Kattpest är inte lika vanligt som kattsnuva, men är betydligt allvarligare. Katter som drabbas av kattpest får kräkningar, feber samt diarré. Ofta leder det till döden för en ovaccinerad katt. Således är det väldigt viktigt att vaccinera din katt mot kattpest.
Kattsnuva ger ofta upphov till symptom som hosta, rinnande ögon, nästäppa och feber. Dessa symptom är extra viktiga att hålla uppsyn över om du precis skaffat ny katt och redan har en hemma. Vaccinet mot kattsnuva är inte riktigt lika effektivt som den mot kattpest, men kommer minska risken för allvarlig infektion vid smitta.
Båda vaccinerna ingår i grundvaccineringen som ska ges tidigast då katten är 8-9 veckor gammal samt en gång till efter 3-4 veckor. Vaccinet mot kattpest tas sedan vart tredje år medan det mot kattsnuva tas årligen.
Ska du resa utomlands med din katt behöver den, enligt Jordbrukets och övriga EU-länders regelverk, även vaccineras mot rabies.