Vett och etikett
Det finns både skrivna och oskrivna regler som hundägare bör följa. Här följer några tips att börja med.
Lokala ordningsföreskrifter
Alla kommuner har lokala ordningsföreskrifter om hundar som du som hundägare är skyldig att följa.
Lokala ordningsföreskrifter finns normalt tillgänglig på kommunens webbplats. Där finns information om var hundar får och inte får medföras eller vistas, var det råder kopplingstvång och inte, vad som gäller när en hund inte hålls kopplad samt var förorening efter hund skall plockas upp och en hel del annat.
Det är viktigt att ta hänsyn till dessa bestämmelser då de är till för allas trevnad.
Skällande
Det är inte särskilt populärt med skällande hundar och kan faktiskt räknas som en sanitär olägenhet om din hund skäller hela dagarna när den är ensam hemma. Detta behöver ni således antingen träna på eller så kan hunden helt enkelt inte vara ensam hemma.
Vanliga orsaker till skällande är att hunden varnar/vaktar, påkallar flockens uppmärksamhet för fara, leker/är upphetsad, känner sig ängslig eller vill ha uppmärksamhet. Om hunden lämnas ensam hemma är det oftast bra att stänga några dörrar för att begränsa ytan som den kan vakta och röra sig på.
Kissande
Hundar ska definitivt inte kissa överallt. Låt cyklar, parkerade bilar, brevlådor och andras tillhörigheter vara frizoner. Samma sak bör gälla fasader och husbyggnader, där människor sitter på gräset, och gården, om du bor i lägenhet.
Mötet med andra hundar
Ha din hund kopplad och placera den sida om dig som är längst ifrån den mötande hunden.
Det finns många anledningar till varför hundägare inte vill att hunden ska hälsa och är därför viktigt att man stämmer av med ägaren innan man skickar fram sin hund – och får acceptera nej utan att bli irriterad.
Anledningen kan vara att det är en tik som löper, att de just nu tränar på att inte ta kontakt, att hunden är sjuk eller att ägaren helt enkelt inte har tid eller lust. Det kan verka hårt men vara klokt att respektera att ni tycker olika.
Mötet med andra människor
När hunden är valp kommer många att vilja att stanna och hälsa på den. Det är självklart roligt nu, men kan leda till problem när den blir äldre om den lär sig att den får hälsa på alla. När hunden blir äldre och inte får gå fram kommer den att dra i kopplet, gnälla eller skälla. Se därför till att belöna hunden när den stannar vid din sida medan den andra personen passerar. Lär den gärna att fråga om den får hälsa eller inte.
Kollektivtrafik
Det finns vanligtvis avdelningar eller vagnar där husdjur tillåts. På tåg brukar det vara en vagn som är djurvänlig, på bussen brukar det vara längst bak och i tunnelbanan finns särskilda dörrar i varje vagn. Låt hunden helst sitta eller ligga på golvet. Om du inte vill ha den på golvet ska du använda en medtagen filt eller sätta den i knät.
När du är bortbjuden
Ha alltid för vana att först fråga om hunden är välkommen. Får den följa med så torkar du av tassarna innan ni kommer in, ta gärna med vattenskål, någon leksak samt en filt att vila på. Finns det en annan hund i hushållet så bör du dock lämna leksaken hemma då det kan öka risk för bråk – bäst är alltid att först låta hundarna träffas utomhus och se att de fungerar ihop. Väl inomhus får man dock inte glömma att ni är på den andras hundens revir. Förutsätt dessutom alltid att hunden ska vara på golvet om inte värden uttrycker något annat.
På jobbet
Om hunden kan följa med till jobbet eller inte beror givetvis på om det tillåts på arbetsplatsen. Se till att det finns en plats där hunden kan få vila och vara ifred om den vill, samt att den alltid har tillgång till vatten. Ha även koll så att den inte stör dina arbetskamrater.
Vi på Hundguiden har kontor på United Spaces kontorshotell på Torsgatan 26 i Stockholm, där tillåts hundar.