Motion
Fetma är det största hälsoproblemet bland hundar. Det är viktigt för deras välmående att de stimuleras och får vardaglig motion. Valpar ska man däremot vara försiktig med och snarare aktivera än motionera.
Hundar är fulla av energi. Om du inte motionerar din hund så kommer den att må dåligt, bli frustrerad och energi komma ut i form av oönskade problem och beteenden. Att rasta hunden på morgonen, lunchen, efter jobbet och sedan gå en kort promenad på kvällen räcker inte.
De flesta vuxna hundar behöver ungefär två timmars daglig aktivering, vilket inkluderar 4-5 rastningar varav åtminstone en långpromenad på en timme.
Valpar och unghundar
Valpar är nyfikna och stimuleras av alla nya intryck de får. Under de första månaderna är detta oftast fullt tillräckligt för att de ska aktiveras. Man behöver således inte tänka på motion så mycket mer än att vara uppmärksam på valpens kroppsspråk så att det inte blir för mycket.
Vid ungefär 6-12 månaders ålder börjar det bli tid för hunden att röra på sig mer för att bygga upp viktiga muskler. Exakt när, varierar mellan olika hundar. En större hund ska vid 6 månaders ålder exempelvis maximalt gå 30 minuter promenad i sträck. De är fortfarande mitt i växtperioden och motion i ordets bemärkelse är inte att tala om.
Att låta unghunden springa lös på skogspromenader är en bra motionsform på hunden själv bestämmer sitt tempo. När unghunden blir trött gör du bäst i att bära den ett tag. Det gäller såväl promenaden runt bostadsområdet som ute i skogen. Var därför uppmärksam på hundens kroppsspråk.
Hur mycket ska då hundar röra på sig?
Hur mycket ens hund behöver röra på sig är något man bör ha klart för sig innan man införskaffat sin hund. Vad som är lagom beror på hundras och ålder. En del hundar har behov att aktivt tränas medan långpromenader är fullt tillräckligt för andra. Fri lek med andra hundar, promenader, löpning cykling och bad är exempel på olika motionsaktiviteter. Försök att fånga upp vad din hund tycker om och inte tycker om.
Varma dagar
Hundens trampdynor är känsliga och kan slitas på asfalt. En sommardag blir asfalten dessutom väldigt varm, vilket vi med skor inte känner av, och kan få hundens trampdynor att spricka. Begränsa därför motion till tidiga morgnar och sena kvällar under den varma sommaren. Ha dessutom alltid vatten nära till hands.
Övervikt
Ungefär 30-50% av alla hundar är överviktiga. Orsaken är vanligtvis kombinationen av för lite motion och för mycket mat.
På en normalviktig hund ska man kunna känna – men inte se – revbenen. Den har en tydlig midja där revbenen slutar. På en överviktig hund är det i rak motsats svårt eller omöjligt att känna revbenen, dessutom är buklinjen rak eller rund. Det kan även finnas överflöd av fett på andra delar av kroppen. Övervikt kan ge upphov till kroniska sjukdomar och förkorta din hunds liv.