Fästingar
Även om de flesta fästingar inte bär på någon smitta så finns alltid en risk. Om hunden blir smittad kan det bli allvarligt.
Var finns fästingar?
Fästingar finns framförallt i södra och mellersta Sverige, men förekommer även fläckvis längs Norrlandskusten ända upp till Haparanda. De kommer fram på våren när det börjar bli några grader varmt på dagarna och säsongen brukar vara till november. Fästingar trivs bäst på fuktiga och skuggiga platser som i skog och i högt gräs.
Förebygg
Det kan vara klokt att undersöka hundens päls direkt när man kommer hem från promenaden. Fästingar brukar sätta sig runt ansiktet, på halsen, bakom öronen och i armhålorna. De kan dock sätta sig var som helst så kolla noggrant och glöm inte att kontrollera området mellan trampdynorna, som kan vara lätt att missa.
Kamma igenom pälsen. Fästingar kan varandra omkring på kroppen en stund innan de fäster sig. De som ännu inte fäst sig kan även krypa över till människor. Ju snabbare du upptäcker fästingen desto mindre är risken för att den fäster sig eller kryper vidare. Har den redan fäst sig, ökar risken för smitta ju längre tid den får sitta kvar.
Att regelbundet kontrollera och avlägsna fästingar i kombination med fästingmedel ger din hund bästa skydd. Fästingmedel finns att köpa på apotek, och även om det inte ger ett hundraprocentigt skydd så kan det förhindra fästingangrepp.
Så här tar du bort fästingar
• Använd pincett eller fästingborttagare
• Ta i fästingen så nära huden som möjligt och dra försiktigt rakt ut
• Tvätta där fästingen bitit.
En liten inflammation som kliar och blir röd kan uppstå. Det är även vanligt att hunden får en liten sårskorpa, den försvinner efter några dagar och är ofarligt. Får man inte bort hela fästingen kan man försöka ta bort de kvarvarande delarna med en pincett. Att fästingens främre benpar sitter kvar innebär vanligtvis inte någon ökad risk för hunden. De brukar lossna av sig själva inom ett par dagar.
Symptom
Sjukdomar din hund kan få från fästingar är huvudsakligen borrelios och anaplasmainfektion. Symptom kan vara allmän smärta, nedsatt aptit, slöhet, feber, stelhet och hälta som kommer och går. TBE – som vi människor kanske oroar oss för – är ovanligt bland hundar.
Kontakta alltid veterinär vid misstanke om att din hund inte mår bra.
Behandling
Vid anaplasmainfektion och borrelios fungerar antibiotika som regel väl. Vid eksem eller hudsår kan man raka bort den kladdiga pälsen och tvätta rent. Det finns även medicin om problemet kvarstår.