Djurskydd
Hundar är flockdjur. De mår inte bra om de är ensamma utan behöver träffa både människor och andra djur. Det är särskilt viktigt att de får träffa människor och aktiveras varje dag.
Hundar ska vara märkta och registrerade
I Sverige är det lag på att hundar ska vara märkta och registrerade i Jordbruksverkets hundregister. Genom kravet på märkning är det lättare att ingripa mot hundar som är farliga för människor och andra djur. Med hjälp av registret är det också lättare hitta ägaren till bortsprungna hundar. Här finns information om hundregistret.
Hundvalpar
Du får inte skilja hundvalpar från modern annat än tillfälligt så länge de behöver hennes mjölk och omvårdnad och inte förrän de är åtta veckor. Valparna ska under tiden tillsammans med tiken hållas i en trygg och lugn miljö. Om hundar ska lämnas ensamma ska de gradvis vänjas vid det. Djurhållaren ska ta särskild hänsyn till unga hundar och hundar som genom sitt beteende visar tecken på oro och obehag när de blir lämnade ensamma.
Foder och vatten
Varje dag ska du ge din hund foder som garantera att hunden får i sig tillräcklig, allsidig och välbalanserad näring. Tänk på att hunden inte mår bra om den väger för mycket eller är för mager. Om flera hundar får mat samtidigt är det viktigt att alla kan äta i lugn och ro utan att störa varandra.
Hunden ska ha fri tillgång till dricksvatten. Om du däremot håller hunden utomhus vid minusgrader ska du vara säker på att den kan dricka tillräckligt mycket vatten under dygnet. Du ska då vattna hunden minst två gånger per dag.
Rastning
Alla hundar behöver daglig motion och ska vara utomhus varje dag. Du bör rasta din hund åtminstone var sjätte timme dagtid, valpar och äldre hundar dock oftare.
Hundar som permanent vistas i hundgård ska rastas på annan plats för att de ska få komma utanför hundgården åtminstone en gång per dag.
Utrymmen för hundar
Rum och andra utrymmen där din hund vistas ska vara anpassade efter hur många djur som finns där. Alla hundar ska ha tillgång till en ren, torr och mjuk liggplats där de kan ligga i naturlig ställning. Tänk också på att hundar tycker om att „bädda“ själva, så ge dem möjlighet att göra det. Digivande tikar ska ha en lugn plats för sig och sina valpar.
Inomhusmiljö
Miljön där hundarna vistas ska ha en temperatur och luftfuktighet som lämpar sig för dem. Det ska finnas insläpp för dagsljus och belysning som inte irriterar hundarna.
Du ansvarar för vad hunden gör
Det är du som ansvarar för vad hunden gör när den är på allmän plats. Du som har hund måste se till att den inte stör eller skrämmer människor eller andra djur. Om hunden skadar någon eller förstör något är du ersättningsskyldig. Ditt ansvar framgår av lagen om tillsyn över hundar och katter.
Mellan 1 mars och 20 augusti får hundar inte springa lösa där det kan finnas vilda djur. Det kan finnas ytterligare regler, till exempel i naturreservat. Kontakta gärna din länsstyrelse om du vill veta mer. Under övrig tid av året ska du se till att hundar inte driver eller förföljer vilt när de inte deltar i jakt.
Om du har frågor om hundägarens ansvar för vad hunden gör ska du vända dig till länsstyrelsen.
Blir du störd av ett djur?
Om du besväras av ett djur, till exempel blivit attackerad av en arg hund, kan du ringa polisen på telefonnummer 114 14 eller länsstyrelsen. Om du blir störd genom att till exempel en hund skäller eller en katt förorenar en sandlåda kan du kontakta kommunen.