Verktyg & redskap
Spika, såga, hamra, borra. I ett hus finns det alltid något som behöver fixas. Vilka verktyg behöver du? Vi hjälper dig!
En hammare kan användas i tid och otid, en sticksåg däremot kanske inte används lika frekvent. Det kan vara bra att ha en grunduppsättning med verktyg som man utökar efterhand.
Verktygsuppsättning och förvaring
Verktyg ter sig inte speciellt dyra om man betraktar dem enskilt. Däremot har en hel verktygsuppsättning ett högt samlat värde och bör därför förvaras både säkert och skonsamt. Detta för att verktygens effektivitet ska bibehållas och ha en lång livslängd. Likaså är det klokt att ha verktygen organiserade så att man enkelt hittar det man letar efter.
Många inser för eller senare att man behöver något slags förvaringssystem. En traditionell verktygslåda rymmer mindre verktyg och prylar såsom spikar, skruvar och pluggar. Denna är smidig att bära med sig när man förflyttar sig i huset. Större verktyg och redskap har man ofta ordnade i en mer fast förvaring. En perforerad väggplåt med krokar, slanghyllor och kopphållare är praktisk att hänga upp verktyg på som inte får plats i verktygslådan. För smådetaljer som finns i många utföranden och storlekar kan ett förvaringsskåp med utdragbara lådor vara lämpligt.
Två viktiga saker: Förvara alltid verktyg torrt och på sådant sätt att husdjur och barn inte kan skada sig.
Köpa eller hyra?
Om man behöver en borrmaskin till ett hemmaprojekt men inte har ekonomi att inhandla en bra sådan kan det vara en bättre idé att hyra den. Billig är ofta lika med mindre bra och vill man köpa en bra kvalitetsborrmaskin kostar den ett par tusenlappar. Detsamma gäller de flesta elektriska maskinerna – det är bättre köpa en kvalitetsmaskin i taget än att införskaffa ett gäng halvdåliga.
Vad behöver du?
I varje hus kan det vara bra att ha en grunduppsättning av verktyg. Vi har listat några av dem som alla villaägare förr eller senare kommer att behöva. Ofta kan man inhandla färdiga set som inkluderar flera av dem.
Verktygsguiden
Borrmaskin
En sladdlös maskin är att föredra. Det finns olika varianter att välja emellan, det beror på vilket material du ska borra i.
Fogsvans
Finns i varierande storlekar och med olika tandningar. Om man inte är så noga med hur själva kapsnittet ser ut är en grov och glestandad fogsvans bäst. Du kan få en bra såg för några hundralappar.
Hammare
Väljer man den billigaste riskerar man att den är dåligt balanserad, vilket resulterar i att spikarna går i snett. Hammaren ska vara medeltung. Det finns hammare med magnetism i sig, vilket gör att hammaren får mer kraft.
Meterstock och måttband
Det är många projekt som kräver perfektion, ett par millimeters felmätning kan vara förödande. Med en meterstock (även kallad tumstock) och ett måttband i verktygslådan kan du känna dig tryggare.
Skruvdragare
En sladdlös variant är svårslagen, exempelvis om du ska arbeta i trånga utrymmen eller där det kan vara svårt att få elen med sig.
Skruvmejslar
Du behöver mejslar i olika storlekar och med möjlighet att gänga skruvar med raka spår och med krysspår. Man kan införskaffa skruvmejselsatser med 4-5 olika spårmejslar i olika dimensioner och även 2-3 storlekar av krysspårmejslar. På så vis har du garderat dig för projekt med allt från små batteriluckor på leksaker till att skruva fast lösa plankor på altanen. Tänk på att skaffa mejslar med greppvänligt skaft och med hög kvalité på klinga och spets.
Vattenpass
Ingen vill ha en vägghylla där ljuslyktan hasar iväg eller tavlor som blir beskådade med sneda huvuden. Skämt åsido, ett vattenpass är a och o för att saker på väggen ska hänga rakt. Ju längre desto mer tillförlitligt.