Pool
Poolen är en naturlig samlingsplats för familj och vänner. För många en ovärderlig plats för lek, avkoppling och motion.
Så här fungerar det.
Utomhuspool
Det finns utomhuspooler i alla möjliga former och storlekar – de allra vanligaste är rektangulära, runda eller åttaformade. Tomtens läge och eventuell sluttning påverkar sedan huruvida poolen kan installeras under eller ovan mark. Syfte och budget påverkar storleken. Ju fler personer som är tänkt att använda poolen samtidigt, desto större behöver den givetvis vara. Utseende på poolvatten kan påverkas genom val av poolduk. Denna poolduk kallas också för liner.
Förutom att stommen behöver få plats så är det väldigt trevligt om poolen är placerad efter önskemål gällande utsikt, insyn, vindskydd och solläge. Om det ska finnas plats för umgänge och avkoppling vid sidan av poolen är ett kompletterande trädäck en smidig lösning. Här brukar många vilja ha plats för solstolar och avkoppling. Trädäck kan ta en del plats, så se till att ta det i beräkningen när du planerar för pool.
Överväger du att placera poolen nära tomtgränsen kan det behövas ett bygglov för konstruktionen.
Inomhuspool
Fördelen med inomhuspool är att den kan användas året runt och i alla väder, vilket kan vara en viktig aspekt för den som använder den i exempelvis motionssyfte. Att bygga inomhuspool kräver däremot mer förberedelser och är vanligen platsbyggd, då stommen i högre utsträckning behöver anpassas efter de förutsättningar huset har. Det betyder att kostnaden normalt blir högre än för utomhuspool.
Uppvärmning, underhåll och rengöring
Klimatet i Sverige gör att många väljer att installera ett värmesystem för att värma upp vattnet i poolen. Det finns några alternativ:
- Elvärmare har hög effekt, låg inköpskostnad, hög driftkostnad
- Poolvärmepump har medel effekt, hög inköpskostnad, låg driftkostnad
- Solfångare har låg effekt, låg inköpskostnad, låg driftkostnad
- Växelvärmare (berg- eller jordvärme) har medel effekt, låg inköpskostnad, låg driftkostnad
Genom att komplettera poolen med övertäckning eller tak kan mycket av värmen bevaras.
Det finns olika cirkulations- och reningssystem för pool. För den som vill ha en så underhållsfri pool som möjligt blir kostnaden oftast högre. Här får man tänka igenom val av material och tillbehör för att hitta en kostnadseffektiv lösning för sina behov.
Tänk på att inte använda utomhuspoolen under tider när finns risk för vattnet att frysa.
Vad kostar en pool?
Faktorer som påverkar hur mycket en pool kostar att bygga är:
- tomtens förutsättningar,
- val av pooltyp,
- val av tillbehör,
- hur mycket arbete som ska göras på egen hand.
Priset för en pool varierar därför kraftigt. En bra början är att räkna med att inköp av själva poolen med tillbehör börjar från 80 000 kr och kan stiga uppåt 300 000 kr, beroende på storlek och modell. Många väljer att dessutom bygga ett trädäck runt poolen, vilket inte är inräknat i priset ovan.
En grov uppskattning är att arbetskostnaden ligger på ungefär lika mycket som poolen i sig. För att få en bra pool till så lågt pris som möjligt behöver man därför göra så mycket av arbetet som möjligt själv. Det är lyckligtvis enklare än vad många tror. Att göra det på egen hand minskar den totala kostnaden med cirka 30 – 50 %. Ungefär hälften väljer att göra det på egen hand och det följer ofta med manualer som kan guida dig.
Slutpriset kan grovt uppskattas till 150 000 – 600 000 kr. När du väl beslutar dig för att bygga pool kan du räkna med att det tar ett par månader från start till mål. En pool kostar sedan cirka 500 – 1 000 kr i månaden, beroende på bland annat typ av uppvärmning.
Pool höjer värdet på huset
En undersökning, gjord av Mäklarfirman Landgren och analysföretaget Värderingsdata, visade att hus med pool säljs i snitt för 9,3 % mer än hus utan pool. Man tittade på över 40 000 husköp under 5 års tid och omfattar försäljningssiffror av fristående hus över hela Sverige.