Målning
Ska du måla om dina väggar? Det är ett enkelt sätt att fräscha upp ditt hem. För att du ska få ett bra slutresultat har vi samlat några målartips.
Så här fungerar det.
Innan du börjar måla väggar
Ett ordentligt förarbete är viktigt. Detta för att få ett så bra slutresultat som möjligt och slippa onödigt merarbete i efterhand.
- Rengör väggarna. Börja med att avlägsna smuts och fett med hjälp av målartvätt. Detta gör att färgen sedan fäster bättre.
- Skydda golv och lister. Använd täckpapp för att skydda golv och maskeringstejp för att skydda lister, strömbrytare, vägguttag och fönster.
- Plana ut ojämna väggar. Börja med att skrapa bort gammal färg samt spackla ojämnheter och skruvhål. Finns sprickor kan du använda fogmassa. Se till att sedan jämna ut ytan och slipa där det behövs. Komplettera gärna med renoveringstapet som snabbt och enkelt ger släta underlag för tapetsering och målning.
Måla en vägg åt gången
Genom att måla en vägg åt gången hinner färgen på väggen inte torka medan du målar. Då får du ett enhetligt resultat. Se till att alltid måla i samma riktning för bästa resultat.
Börja med vinkelpensel, sedan roller
Använd vinkelpensel för att måla längs lister, hörn, strömbrytare och vägguttag. Sedan använder du roller för att måla resterande partier. Upprepa detta på en vägg i taget och låt färgen sedan torka. Torktiden står på färgburken och är du osäker bör du låta färgen torka i 24 timmar. Ge det hellre för mycket tid än för lite.
Andra strykning
När färgen på väggarna har torkat gör man en andra strykning med färg. Använd mycket färg i rollern för att undvika att väggen blir flammig.
Penselguiden
Fasadpensel
Som namnet avslöjar lämpar sig fasadpenseln för husfasader. Den är slitstark, har större tjocklek än ”vanliga penslar” och fångar upp mycket färg varje gång du doppar den i burken. Tänk på att välja en fasadpensel som passar mellan läkten om du har lockläkt på din panel. Förlängningsskaft till fasadpenseln gör att du sparar både tid och rygg.
Lackpensel
Används för att måla dörrar och finare snickerier. För små ytor med mycket detaljer väljer du en pensel med mindre bredd. För större och flata ytor väljer du en pensel med större bredd. Det finns raka och snedställda lackpenslar. Den senare används när du önskar mer exakt precision.
Ovalpensel
Lämplig för precisionsmålning och används för att måla dörrar, fönster och snickerier. Får med sig mer färg i varje dopp än precisionspenseln.
Precisionspensel
Framtagen för målning av skarpa kanter och mindre ytor som kräver hög precision.
Roller
Används för att få en jämn yta/struktur när du målar större ytor. Använd rollers med kortare lugg för att ge slätare yta och med längre lugg för att ge mer struktur. Finns förlängningsskaft.
Rundpensel
Är rundformad och ger bra precision. Fungerar bra till att måla spröjs.
Vinkelpensel
Används för att måla svåråtkomliga ytor och hörn. Vinkeln gör målningen mer skonsam. Passar bra på såväl vägg, golv, tak som fasad och terrass.