Kök
Hemmets hjärta brukar man kalla rummet där man lagar mat, äter och umgås. Hur skapar man köket som både är ombonat och mysigt men även praktiskt?
Det är viktigt att man trivs i sitt kök samtidigt som rummet ska vara en funktionell arbetsplats. Därför är det många viktiga beslut att fatta inför en köksrenovering. Oavsett om man gör det själv eller lejer bort arbetet är det både ett kostsamt och tidsödande projekt. Något att fundera på är vad man själv kan göra och vad man behöver professionell hjälp till – på så vis kan man få sitt dröm-kök utan att bli helt ruinerad.
Kökets triangel
När man planerar sitt kök kan man utgå från den så kallade ”kökstriangeln”. Principen går ut på att den som arbetar i köket alltid ska kunna ta sig mellan de tre olika punkterna kyl, ugn/spis och vask. De bör ligga nära varandra och inte finnas några hinder emellan. Lyckas man få till detta har man en bra start.
Renovera själv eller anlita hantverkare?
Saknar du utbildning inom de områden en köksrenovering kräver såsom snickeri, VVS, el kakel och så vidare, kan det vara en god idé att anlita en hantverkare. Offerter kan skilja sig mycket åt i pris och vara väl värda att jämföra. Glöm inte heller att fråga efter referenser, de allra flesta seriösa företagen lämnar gladeligen ut dessa.
Tidsåtgång för arbetet bör du få en uppskattning på innan renoveringen startar, dock kan det vara klokt att räkna med att det tar lite längre tid än du fått angivet. Även priset är bra att komma överens om på förhand så att det hela inte slutar med en kalldusch. Det är värt att jämföra olika köksentreprenörer och på så vis kunna uppskatta vad din köksrenovering kostar i tid och pengar.
Vad kostar kalaset?
Variationen för vad det kostar att renovera ett kök är enorm. Det beror dels på hur stort köket är och på hur enkelt eller exklusivt man vill ha det. Det finns ett beslut du dock behöver göra innan hela processen drar igång, och det är att ta ställning till om du vill dra nya vatten- och avloppsledningar eller behålla befintliga rör. Om du bestämmer dig för att ha kvar diskho och avlopp på befintlig plats sparar du både tid och pengar men du begränsas i kreativitet och idéer för hur köket ska utformas.
Arbetskostnad för köksrenovering får man göra rotavdrag för med upp till 50 000 kr per person och år, 30 % av arbetskostnaden får dras av. Utöver detta tillkommer förstås materialkostnaden, och är den kostnad du kan påverka allra mest själv genom de val du gör för ditt kök.
Ljuset är A och O
Ljussättning går i viss mån att ändra efter att köket är klart men det kan vara bra att ha en vision redan från början. Det blir sällan snyggt med nödlösningar och efterkonstruktioner och blir en onödig kostnad. Prata med snickare och elektriker så att alla parter är införstådda med vad du vill få ut av belysningen i ditt kök.