Badrum
Här kan du läsa information om det du behöver veta för att komma igång med renovering av badrum på ett bra sätt.
Så här fungerar det.
Renovera badrummet själv eller inte?
För den som är händig finns inga hinder att göra det mesta av badrumsrenoveringen själv. Anlitar du en entreprenör har du rätt till rotavdrag. Eljobb får du inte göra själv och rörkopplingar bör utföras av en yrkesman.
Det är även bra att kontakta ditt försäkringsbolag för att säkerställa att renoveringen utförs på ett sådant sätt som uppfyller deras krav, så att du inte går miste om ersättning vid eventuella framtida skador.
Att anlita hantverkare
Det finns ingen lag – förutom för el – som tvingar dig att anlita hantverkare. Många väljer att även ta hjälp med vatten, avlopp, tätskikt och fall mot golvbrunn.
För att skydda sig mot oseriösa aktörer är det bäst att anlita kvalitetssäkrade hantverkare som är certifierade för de arbeten de ska utföra och som du känner förtroende för. Var noggrann med skriftliga avtal och gör ingen slutbetalning innan allt är besiktigat och godkänt. Se även till att vara påläst om regelverk och byggkrav så att du kan följa och kontrollera att arbetet blir korrekt utfört. Spara alltid alla offerter, fakturor och kvitton.
Kostnaden för att renovera ett badrum
Kostnaden varierar kraftigt beroende på storlek, material och hur mycket man lejar bort. Räkna med att standard renoveringsmaterial och badrumsinredning ligger på ca 4 000 – 10 000 kr/m² och för lyxigare – samt även mindre badrum – det dubbla. Arbetskostnad tillkommer. Den som tar hjälp med merparten kan räkna med 5 000 – 10 000 kr/m²
Några tips
Var noga med planeringen och se till att ta bilder under utvecklingen av badrumsrenoveringen. Var proaktiv med inköp av inredning så att dusch, badkar, handfat, blandare, toalettstol, kommod, skåp, handdukstork och annat är på plats när arbeten ska utföras.
Många tycker att det är praktiskt med eluttag inne i väggskåp och kommoder samt möjlighet till dämpad belysning i badrummet. I större familjebadrum, kan det dessutom vara en god idé med dubbla handfat och se över möjligheten att placera toalett och dusch avskilt, så att flera kan använda badrummet samtidigt.
- Planering. Leta inspiration, fundera på vad badrummet får kosta samt vilken hjälp du behöver ta in.
- Rivning av det gamla badrummet. Rivning är ett relativt enkelt, men tungt, moment som går att göra själv. Se till att stänga av och plugga vatten och avlopp. Ska du genomföra en större rivning behöver du hyra en container.
- Förstärk golv och väggar. Reglat golv kan vara nödvändigt att förstärkas för att kunna bära den nya klinkern eller tyngden av exempelvis ett badkar. Regla upp väggar där eventuell vägghängd kommod och toalett ska placeras.
- Vattenrör och avlopp. Vattenrör får inte ha dolda skarvar inne i vägg eller golv. Golvbrunnar ska fästas i bjälklaget.
- El. Endast en certifierad elektriker får utföra dragning och koppling av el.
- Golvskivor, golvvärme och flytspackling. Såga ur golvskivor för golvbrunnar och avlopp och skruva fast golvskivorna i reglarna. Lägg eventuell golvvärme samt golvgips eller våtrumsskiva för klinker. Sedan är flytspackling ett kritiskt moment för korrekt fall mot golvbrunnen.
- Montera skivor på vägg och tak. Montera plywood om och där du har reglat upp väggar. Montera gips- eller våtrumsskivor och borra hål för eldosor.
- Tätskikt. Montera godkänt tätskikt i våtzon 1 – hela golvet, duschområdet och 1 m på nedre delen av väggen.
- Kakel och klinkers. Montera kakel och klinker.
- Inredning. Sätt upp all inredning och koppla in.