Sjukdomar och olyckor
Med en ny familjemedlem kommer oerhört mycket glädje, men även tråkigheter kan inträffa.
Vissa symptom kan vara bra att vara uppmärksam på, och en del situationer viktiga att vara lite extra försiktig i. Vi hjälper dig reda ut några av de vanligaste sjukdomarna och några potentiella olycksrisker.
Förgiftning
Var uppmärksam på om din hund inte är som vanligt. Symptom orsakade av en förgiftning kan vara mycket diffusa och visa sig i form av feber, trötthet och att hunden har minskad aptit eller inte alls vill äta. Många gånger kommer symptomen först efter en stund men ibland är de mer akuta – exempelvis kan hunden få diarré eller kräkas. Du ska aldrig själv försöka få hunden att kräkas, kontakta veterinär direkt om du misstänker att din hund blivit förgiftad.
Många livsmedel som vi människor tål kan vara giftiga för din hund. Exempel på dessa är bland annat choklad, avokado, alla former av lök, russin, vindruvor, bull-deg och alger. Råttgift och glykol kan vara direkt livsfarligt för hunden att få i sig en liten mängd av.
Hudåkommor
Så mycket som var femte veterinärsbesök med hund handlar om hudproblem. Många ärenden är förknippade med klåda, något som kan ha många bakomliggande orsaker. De vanligaste anledningarna till klåda är orsakade av parasiter, infektioner och allergier. Vilket just din hund drabbats av hjälper din veterinär dig att utreda.
Knölar
Om du upptäcker en knöl på din hund bör du låta en veterinär undersöka den. Ofta är det en ofarlig knöl men det kan även vara cancer. Ju tidigare man upptäcker en elakartad tumör desto bättre prognos.
Magproblem
Den allra vanligaste orsaken till att man uppsöker veterinär är vid problem med mage och tarm hos hunden. Det kan röra sig om kräkningar, diarré eller förstoppning. Om inte hundens allmäntillstånd är påverkat kan du eventuellt avvakta även om hunden har något av ovanstående symptom. Om den däremot verkar påverkad och om problemen är stora eller återkommande är en veterinärkontakt att rekommendera.
Stelhet och hälta
Håll koll på om hunden är stel efter att den vilat, om den har hälta som kommer och går eller inte vill gå på långpromenader som tidigare. Det kan vara så att hunden drabbats av artros, men kan även bero på ett flertal andra orsaker.
Olyckor
Drunkning
Vissa hundar har lite svårare att simma än andra. Flytväst och ständig uppsyn är en billig försäkring.
Lek
Brukar du kasta pinnar som hunden apporterar? Sluta med det och ersätt istället med bollar och hundvänliga leksaker från djuraffären. Pinnar från naturen är inte skapta för optimal lek och kan göra sig riktigt illa. Ha som vana att kolla hundens leksaker så att inte småbitar kan åka av och riskera kvävning, eller att hunden riskerar att få vassa föremål i mun och svalg.
Ormbett
Oftast blir hundar ormbitna kring huvudet, i nosen eller i ett ben. Svullnaden brukar uppstå inom två timmar och hunden blir många gånger tröttare än vanligt. Skulle din hund bli biten av en huggorm – uppsök veterinär omgående samtidigt som du försöker hålla dig lugn.
Trafikolycka
Omkring 1 500 hundar dör i trafiken varje år. Genom att hålla hunden kopplad och förse den med reflexer har du minskat risken betydligt.