Renovering
En renovering, liten som stor, kan skapa den hemkänsla du inte upplevt innan. Men för många finns även en förhoppning och en tanke att renoveringen ska öka vinsten vid framtida försäljning. Detta är helt rimligt och bör ej underskattas.
Planering
En ordentlig plan är A och O för att renoveringsresultatet ska motsvara dina förväntningar i högsta möjliga mån. Genom att göra en ordentlig planering får du det tydligt vad som ska göras, av vem och när. Det är även fördelaktigt att bryta ner kostnaden för renoveringens olika delar för att se om budgeteringen är rimlig eller behöver ändras. En välutvecklad planering minimerar även risken för eventuella misstag som kostar onödiga pengar. Budgetera dock ändå gärna 10 % extra för oförutsedda och oplanerade kostnader/utgifter.
Börja här:
Planering – vad ska göras och vem ska göra det?
Tidsplan – när ska respektive steg göras? Vilka moment riskerar att försenas?
Budget – vad kostar respektive etapp?
Öka värdet på huset
Vissa saker bör prioriteras om du har en framtida husförsäljning i åtanke. Detta för att många vanligtvis är beredda att betala mer för att flytta in i ett hus som har:
- Fräscha ytskikt
- Nytt badrum
- Rent kök
- Bra isolering
- En fin trädgård
Fundera på vilka husets potentiella köpare är. Vill de köpa ett toppmodernt hus eller vill de renovera själva? I lite äldre hus finns det många köpare som gärna vill sätta sin egen prägel, och då kanske du kan nöja dig med någon av ovan nämnda punkter.
Kostnader
Kostnaden för din renovering beror på vad som ska göras och dess omfattning. Faktorer som påverkar var i spannet du hamnar är valet av prisklass på material samt om du ska göra mesta delen av jobbet själv eller anlita hantverkare. Tänk dock på att vissa moment behöver överlåtas till en fackman om du själv inte arbetar som sådan.
Kostnadsexempel innan avdrag (inkluderat medelnivå på material och storlek samt anlitat arbete):
- Anlägga pool: 350-700 tkr
- Bygga altan: 20-40 tkr
- Bygga uterum: 250-350 tkr
- Installera solceller (yta på 50 m2): 150-175 tkr
- Renovera av tak: 120-200 tkr
- Totalrenovera badrum: 150-200 tkr
- Totalrenovera bostad: 15-20 tkr/m2
- Totalrenovera gästtoalett: 40-80 tkr
Låna pengar
Att renovera är dyrt och det är inte ovanligt att man behöver låna för att ha råd med det man vill göra. De två vanligaste sätten att låna pengar är antingen genom ett renoveringslån (blancolån) eller utökning av det befintliga bolånet.
Ett blancolån innebär att du inte behöver pantsätta din bostad. Utökning av ditt befintliga bolån innebär i motsats att din bostad utgör säkerheten för lånet. Vilket av dem du kan välja beror på hur din ekonomiska situation ser ut. Blancolån har generellt sett något högre ränta men är inte beroende av att det finns utrymme att belåna fastigheten.