Klickerträning
Klickerträning är en effektiv träningsmetod när man vill lära sin hund nya saker. Den effektiva metoden kombinerar klassisk betingning, operant betingning och motivation.
Vad gör en klicker?
Klickern är ett utmärkt hjälpmedel vid inlärning och används tillsammans med positiv förstärkning (exempelvis hundgodis). När hunden utför önskat beteende så klickar man på klickern och sedan belönar man. Man lär således hunden att ljudet från klickern betingar en viss belöning; att godisbit är på väg. Detta gör att inlärningen ofta går fort och beteendena blir mer beständiga.
Beståndsdelar
Klassisk betingning är en typ av associativ inlärning. Det mest berömda exemplet är ”Pavlovs hundar” där man forskade på salivbildning hos hundar. Pavlov observerade att det började vattnas i munnen på hundarna när det serverades mat och förstod att det gick att betinga salivreflexen med exempelvis ett ljud. Ljudet spelades upp ett antal gånger samtidigt som hundarna fick mat. Snart räckte det med att spela upp ljudet för att salivreflexen skulle utlösas.
Operant betingning innebär att en hunds beteende kan förstärkas eller släckas ut med hjälp av konsekvenser. Det finns både positiv och negativ förstärkning. Med positiv förstärkning menas att något trevligt följer handlingen, exempelvis en godisbit eller beröm. För att operant betingning ska fungera så bra som möjligt behöver förstärkningen komma omedelbart när hunden gör rätt. Kommer förstärkningen i pausen kommer hunden att tro att det är pauserna, och inte träningen, som belönas.
Motivation handlar om lockelsen till att göra (eller avstå) något. Om man vill att en hund ska sluta hälsa på hundar som passerar på promenaden eller sluta jaga fåglar, så behöver man belöna den nog så att den känner sig motiverad nog att avstå handlingen.
Kombinationen av dessa tre beståndsdelar utgör grunden för klickerträning.
Så här börjar man
Börja med att klicka och omedelbart ge hunden en godsak. Repetera detta 2-3 gånger, gör en kortare paus på 30-60 sekunder, och gör sedan samma sak igen. Efter 25-30 repetitioner brukar associationen ha formats hos hunden som nu lärt sig att klickljudet följs av en godsak. Längre tid än så tar det normalt inte.
När hunden lärt sig att klickerljudet betyder “godis“ kan man använda klickern vid träning, och klicka exakt när hunden gör rätt. Den kommer då förstå att klickljudet betyder ”bra – godis kommer!“. Det gör egentligen inte så mycket att själva godbiten dröjer en kort stund. Den positiva förstärkningen är den operanta inlärningens bästa instrument.
Antingen så “fångar“ man upp ett beteende som hunden naturligt erbjuder eller så formar man fram ett beteende steg för steg, så kallad “shaping“. Shaping innebär att man stegvis förskjuter klicket när hunden uppnår delmål tills att hunden gör det man önskar. Fångar man upp beteenden ska man inte vara rädd för att klicka så snart något händer – i princip vad som helst; som att en tass lyfts eller att den ruskar på huvudet – för att få igång hundens förmåga att erbjuda beteenden.
Användningsområden
Användningsområdena för klickerträning är i princip oändliga. Det är fantasin som sätter gränser. Metoden kan användas för att lära hunden att göra specifika saker, som att hämta något eller sitta, såväl som att få hunden att sluta göra oönskade saker, som att äta äckliga saker från marken, dra i koppel eller hoppa på folk när den hälsar.