Kloklippning
För många kan det i början kännas lite läskigt att klippa klorna på sin hund. Be gärna någon erfaren först visa hur man gör och förmedla alltid lugn när du klipper klorna.
Börja direkt med att vänja din valp vid kloklippning. Var alltid avslappnad och lugn så att den känner sig trygg och förknippar kloklippningen med något väldigt naturligt.
Bästa position
Vad som fungerar bäst – att hunden sitter, ligger eller står, är individuellt. Var inte rätt att testa dig fram vad som passar bäst för dig och din hund.
En liten hund kan man exempelvis ha sittandes på golvet framför sig, som om man skulle klippa sina egna naglar, eller liggandes på rygg i sitt knä. En stor hund kanske man behöver ha ståendes. Tänk på att närhet får hunden att känna sig trygg.
Så här gör du
Använd en kloklippare framtagen för hundar och som passar din hunds storlek. Säkerställ även att den är vass och kom ihåg att byta ut den med jämna mellanrum. Klipp hellre lite och ofta, än mycket och sällan.
Ha bra belysning, håll ett fast grepp om tassen och tryck försiktigt på trampdynan för att få ut klon.
På ljusa hundklor kan du se pulpan, som är den rosa biten i nageln. På mörka hundklor får du försöka använda både syn och känsel för att hitta pulpan. Den hårda delen av klon går bra att klippa, medan den inre och köttigare delen ska undvikas. För att undvika att klippa i pulpan ska du därför klippa försiktigt och lite i taget. Det går även bra att avsluta med att fila sista biten.
Att råka klippa i pulpan är oftast ingen fara. Behåll lugnet, stoppa blodet med en bomullstuss och fortsätt klippa resterande klor. Detta för att inte förstärka obehaget hos hunden.