Koppelträning
Många låter sina valpar dra i kopplet. Först när hunden vuxit och blivit starkare förstår man problemet man har skapat.
När valpen är liten och nyfiken är det inte särskilt fysiskt besvärande när den drar sig framåt till andra hundar, människor eller annat som lockar. Problemet om man tillåter detta beteende är att man lär hunden att den får en fördel av att dra i kopplet, att matte och husse följer dit valpen vill. Inlärningen är ett faktum. Förutom att det inte är särskilt trevligt när hunden drar så kan det även orsaka ryggproblem för dig. Hunden får därför aldrig lyckas med sitt dragande.
Det är bäst att påbörja koppelträningen tidigt, när hunden är valp och har lättare att lära sig nya saker. Koppelträning kräver tid och tålamod. Många hundar gör även skillnad på vad matte respektive husse tillåter, och beter sig olika beroende på vem som är ute och går med den.
Sinnesstämning
Se till att både hunden och du har rätt sinnesstämning innan ni påbörjar träningen. Är hunden stressad, full av energi eller uppe i varv kommer inte koppelträningen att gå särskilt bra. Samma sak gäller om du är sur eller på dåligt humör. Hårda ord och ryck i kopplet är inget som hjälper i koppelträning. Ta då hellre koppelträningen vid ett annat tillfälle.
Tänk så här
Behandla valpen som om den vore lös och tänk bort kopplet. Istället för att själv dra i kopplet när du ska byta riktning, ska du istället påkalla din valps uppmärksamhet med ord innan du byter riktning. Beröm gärna hunden när den följer med. Undvik således att kommunicera genom kopplet. Var konsekvent och envis, så kommer det att bära frukt även om det tar lite tid.
En annan fördel med att tänka att du har valpen lös är att du måste se till att vara intressant för den, så att den är uppmärksam på dig och vad du gör. Detta är viktigt för att den inte ska dra iväg med kopplet utan att först kolla med dig.
Kopplet är inte till för att ta kontroll, det ska man ha ändå. Funktionen med koppel ska istället ses som ett sätt att visa hänsyn till andra.
Så här koppeltränar du
Börja med att vänja valpen vid att bära halsband eller sele. Det bör nämnas att för en valp är alltid sele att föredra. Det är många experter överens om. Nacken är alldeles för känslig (även hos vuxna hundar) att riskera skador innan hunden redan kan gå i koppel. Detta är en av de mest onaturliga beteenden vi kräver av våra hundar idag och fodrar mycket positiv förstärkning.
När det är dags för att koppelträna kan ni börja promenaden med att valpen får leka av sig lite utan koppel för att göra av med lite energi och komma in i rätt sinnesstämning.
Koppelträning handlar i grund och botten om att stanna så fort valpen drar och kopplet sträcker sig. Så snart du har kopplat valpen behöver du vara konsekvent med detta så att den lär sig att det inte tar den framåt. För eller senare tar den kontakt med dig och ni kan åter gå framåt utan att kopplet sträcker sig. Om valpen inte självmant tar kontakt med dig så påkallar du istället dennes uppmärksamhet genom valpens namn, inväntar kontakt och byter sedan färdriktning. Var förberedd på många stopp, det är fullt normalt. Gå endast när kopplet är slakt. Ge inte upp!
Glöm inte att ha kul i koppel
Många hundar upplever att kopplet hindrar dem från att ha roligt. Undvik därför att avsluta roliga stunder med att direkt koppla hunden. Se till att ha roligt, även med koppel på. Var uppmärksam och belöna hunden varje gång den är uppmärksam på dig, även med koppel på.
Valpar som biter i kopplet
Acceptera inte att valpen biter i kopplet, utan se till att tillrättavisa lugnt och bestämt. Vissa menar att man även kan prova att fresta med något annat i utbyte mot kopplet.
Koppeltvång
Håll koll på reglerna för var och när en hund måste vara kopplad. Du hittar lokala ordningsföreskrifter på kommunens webbplats.