Golv
Golv ger ofta rum en känsla och är basen till dess karaktär. Det ska vara snyggt, praktiskt och slittåligt.
Så här fungerar det.
Var ska man börja?
Det finns en uppsjö av olika golvtyper och golvkvalitéer i alla dess former. Allt från ljust till mörkt och grått till färgsprakande, robust och nött till högblankt och polerat. Att inreda hemmet är något som de flesta tycker är roligt.
Det är alltid bra att välja ett golv av hög kvalité och med lång livslängd. Det gör kanske den initiala investeringen något högre men återbetalar sig ofta i längden – oavsett om du har tänkt att bo i huset länge eller sälja det och kan få ut ett högre pris. Ett golv med lång livslängd som man kan slipa och lacka om för att få som nytt är även bra ur miljösynpunkt.
Har man många kvadratmeter golv att fylla kan man för att vara ekonomisk fokusera på golv av högre kvalité till de rum som får utstå mest slitage och välja billigare alternativ till övriga rum. Golv i hall, kök och vardagsrum är de som normalt har högst slitage.
Att lägga golv
Är man händig kan man lägga många av golvtyperna själv. Olika golv och underlag kräver olika förberedelser och yrkesskicklighet. Vissa material är tyngre och kräver en viss fysik. Beroende på val av golv kan man ibland lägga det ovanpå ett befintligt golv medan andra kräver ett noggrant förarbete innan golvläggning sker.
När man bestämt golv kan man utifrån sina förutsättningar och golvets svårighetsgrad bestämma om man ska anlita en hantverkare eller lägga det själv. På de flesta av golvtillverkarnas hemsidor finns bra information för att klara av att göra det själv.
Hur väljer man?
Det är oftast bra att utgå från rummets ljusinsläpp och storlek. Större rum brukar ha större möjligheter för att kunna ta ut svängarna. En god idé är att beställa prover eller låna hem några plankor för att testa.
Vad är ett parkettgolv/klickgolv
Det som definierar parkettgolv är att det är slipbart och har således inte med mönster att göra eller huruvida om det är ett klickgolv eller inte. Det kan vara raka plankor eller ha mönster så som fiskbensparkett och holländskt förband.
Klickgolv används som benämning på en typ av golvbrädor som kan passas ihop som pusselbitar där varken lim, spik eller skruv behövs.
Golvguiden
Massiva trägolv
Det som utmärker massiva trägolv är att det genomgående består av ett träslag. De kan variera i färg och hårdhet beroende på val av träslag. Pris påverkas av träslag samt plankans bredd och tjocklek. Den här typen av golv ger ett rejält intryck, kan slipas ett flertal gånger och ytbehandlas på olika sätt. Nackdelen är att det krymper/sväller beroende på luftfuktighet, är oftast dyrare än andra alternativ och att mjuka träslag lätt repas.
Lamellparkett (modernt parkettgolv)
Lamellparkett är vanligtvis uppbyggt i tre skikt där toppskiktet består av trä. Det finns mängder med träslag att välja bland som ger olika färg och kan lackas för önskad känsla. En fördel med flerskiktat golv är att det reducerar golvets fuktrörelser. Lamellparkett har 2,5 – 4 mm toppskikt och går att slipa och lacka om så att det blir som nytt.
Fanérgolv
Även fanérgolv består av flera skikt för att motverka golvets fuktrörelser. Det kan ha olika ytbehandlingar såsom lack, UV-olja och naturolja. Nackdelen är att toppskiktet är för tunt för att slipas. Detta eftersom man brukar räkna med att cirka 0,5 – 1 mm försvinner vid slipning.
Laminatgolv
Laminatgolv består oftast av tre skikt. Skillnaden jämfört med andra nämnda flerskiktade golven är att laminatgolv består av ett tjockare material i mittenskiktet med tunnare topp- och bottenskikt. Toppskikten består av ett förstärkt dekorpapper av laminat eller folie – och ibland extra ytskikt. Nackdelen med denna typ av konstruktion är att det krymper/sväller beroende på luftfuktighet. Ett laminatgolv kan inte slipas, oljas eller lackas om.
Övrigt
Andra golvtyper som finns är bland annat skeppsgolv, bambu, kork, stengolv, granit, skiffer, sandsten, betong, vinyl och plast.